12 Jul

Etkili İngilizce Cv Hazırlama Teknikleri 2

İNGILIZCE CV HAZIRLARKEN NELERE DIKKAT ETMELIYIM?

İngilizce CV’nizi hazırlarken öncelikle yazım ve imla kurallarına dikkat ettiğinizden emin olmalısınız.

Sayfa düzenine dikkat edin, CV’niz ne çok sıkışık ne de büyük boşluklarla dolu olmamalıdır.

CV’nizdeki başlıklar ve önemli bilgiler için daha büyük puntolar, kalın ve italik yazı kullanın.

CV’nizi basılı olarak teslim edecekseniz asla çift taraflı çıktı almayın – her sayfa ayrı yapraklarda olmalıdır.

İsminizi sayfa alt bilgisine koymanız iyi bir fikirdir böylece her sayfada adınız görünür.

İngilizce CV’nizi hazırlarken kısa ve öz olmasına dikkat edin: Özgeçmişinizi bir aperatif olarak düşünün ve inceleyen kişiye hazımsızlık vermemelidir. Girdiğiniz her sınavı yada rol aldığınız her aktiviteyi yazmak zorundaymış gibi hissetmeyin – hangilerinin daha alakalı ve etkileyici olduğuna karar verin.

En iyi İngilizce özgeçmiş kelimeler konusunda ekonomik olan, en önemli bilgileri seçen ve görüşmede söyleyecek çok az şey bırakandır. İyi iş iletişimi kısa olmaya eğilimlidir ve bir noktaya kadar anahtar olaylara odaklanır ve İngilizce CV’niz belli bir yere kadar bunu taklit etmelidir. İngilizce CV’niz ne kadar uzun ve yoğun olursa, işverene başarılarınızı anlatmanız o kadar zorlaşır. Mark Twain dediği gibi: “Daha fazla zamanım olsaydı, sana daha kısa bir mektup yazardım”.

Pozitif olun: kendinize güvendiğinizi gösterin ve güçlü noktalarınızı vurgulayın. Örneğin, başarılarınızı listelerken, öncelikle en başarılı olduğunuz noktayı ilk sıraya ekleyin.

Dürüst olun: Bir CV, işverenin bilmesini istemediğiniz detayları saklamanıza izin verse de asla doğru olmayan yada yanıltıcı bilgi vermemelisiniz. CV’ler yasal belgeler değildir ve içindeki herhangi bir şeyin doğruluğundan sorumlu tutulamazsınız fakat eğer işveren sahtecilik fark ederse, anında reddedilirsiniz. İçeriklerin doğru olduğuna dair imzaladığınız başvuru formu yasal bir belgedir ve işe alındığınızda kontratınızın bir parçasını oluşturur.

Bir CV’de en çok dikkat edilen özel görsel bölgeler vardır: burası genellikle ilk sayfada ortanın biraz üstüdür, bu nedenle bu bölgede önemli bilgilerin bulunduğundan emin olun.

Eğer CV’nizi postalıyorsanız asla katlamayın, tam A4 boyundaki zarflara koyun, CV’nizin kırışık bir şekilde işverenin eline ulaşmasını istemezsiniz.

Forum3 (kar amacı gütmeyen sektörlerde gönüllülük ve işe alım) tarafından yapılan araştırma şunu öneriyor:

– Yeni mezunlar yapılan her görüşme için ortalama 25 CV gönderiyor.

– Ortalama bir yeni mezun ilk işini ararken yaklaşık 70 CV gönderiyor. Bunlardan, içlerinde bir sonraki aşama görüşmesine çağıran cevaplar ve 3 yada 4 adet nazikçe reddeden cevap olarak toplamda ortalama 7 cevap alıyor.

– Özgeçmiş sayısı ile görüşme sayısı arasında belirli bir oran var: ne kadar çok CV gönderirseniz o kadar çok görüşmeye gidersiniz.

– Özgeçmişlerini bir önyazı ile gönderen adayların cevap alma olasılığı %10 artıyor.

– CV’lerin %60’ı yanlış kişiye gönderiliyor: genellikle şirket müdürüne. İş başvurusunu doğru isme gönderen adayların geri dönüş alma olasılığı %15 artarken iş görüşmesine çağırılma olasılığı da %5 artıyor.

– CV ve iş başvuru mektubunu yazım hatası olmadan gönderen adayların cevap alma olasılığı %61 artarken, iş görüşmesine çağırılma olasılığı %26 artıyor. “Yazım denetleyicisi yazılımların olduğu çağda, imla hataları için hiçbir bahane yoktur!”. İngilizce kelimeler için yazım denetiminde çıkmayan en yaygın hatalar şunlardır: fro yerine for, grate yerine great, liased yerine liaised and stationary yerine stationery.

Diğer dikkat dağıtan şeyler şunlardır:

– Şirketin adını veya adresini yanlış yazmak!

– CV’de bir iletişim/yanıt adresi olmaması.

– Eğlenceli olmaya çalışmak.

Yazı tipleri

TIMES NEW ROMAN standart Windows “serif” yazı tipidir. Kesin bilgi – hukuk firmaları bunu beğeniyormuş gibi görünüyor!

Daha ilginç serif yazı tipi GEORGIA olabilir.

ARIAL standart Windows “sans” yazı tipidir.

Sans yazı fontlarının harflerde kıvrımlı noktaları yoktur. Onlar Times ve Georgia’dan daha temiz ve modern görünümlüdür ve aynı font büyüklüğünde daha büyük görünürler. (font büyüklüğü kısaca harfin sayfada ne kadar büyük olduğudur) Ancak Arial ve Times New Roman o kadar yaygındır ki göze biraz sıkıcı gelebilirler.  Daha şık bir seçim, bir çok fonttan daha büyük harfleri olan Verdana veya CENEVRE olabilir – Bunlar iki ortak sans yazı tipleridir. Sakın Comic Sans kullanmaktan uzak durun.

YAZI TİPİ BOYUTU normalde alt başlıklar ve başlıklar için daha büyük boyutlar olmak üzere normal metinler 12 punto ya da 10 puntodur. Benim favori İngilizce CV fontum alt başlıklar için 12 veya 14 punto, ana metin için 10 punto Verdana veya Lucida Sans’dır.

14 punto açıklamalı bilgilerin bulunduğu ana metin kullanımı için çok büyüktür – çok alan işgal eder ve sıkışık gösterir.
8 veya 9 punto de herkesin okuyabilmesi için çok küçüktür, özellikle Times New Roman’da 11 puntodan küçük kullanılmaması gerekir.

Birçok kişi 12 punto kullanmasına rağmen, bu konuda yapılan bazı araştırmalar daha küçük fontların CV’de daha zekice algılandığını göstermiştir.

Günümüzde birçok CV artık kağıttan çok bilgisayar ekranlarında okunuyor. Serif fontlarının web üzerinde çok nadir kullanılması tesadüf değildir – Ekranda daha az okunabilirler, ve Verdana gibi bazı fontlar, zihinde ekranda kolay okuma için dizayn edilmiştir.

İş unvanları ve okullar için kalın font kullanmak

Ön plana çıkmasını istediğiniz eğitim ve iş deneyimlerinizi, işveren isimleri ve ünvanınızı kalın fontla yazmak iyi bir fikirdir.

Örneğin:

2003-2010 St Paul Kız Okulu, Londra
A-Seviye: Kimya B, Biyoloji A, Matematik C
Yaz 2011 Next Retail (Satış Asistanı)

Yoğun satışteslimat almakstok kontrolü, ve yüksek müşteri hizmeti kalitesiyle müşterilerle ilgilenme gerektiriyordu.

Amerikalı işverenler arasında yapılan bir araştırmada;

  • %33’ü adayın iş geçmişinde iş başlıklarında kalın font kullanmasını tercih ediyor.
  • %7’si adayın iş geçmişinde işveren adlarında kalın font kullanılmasını tercih ediyor.
  • %31’i her ikisinde de kalın font kullanılmasını tercih ediyor.
  • % 29’inin bir tercihi yok.
CV Türleri

Kronolojik: kariyer geçmişinizi genelde en son olan maddelerden başlayarak (ters kronolojik) tarihe göre sıralamak. Bu Cv hazırlamanın en uygun ve kolay yoludur. Bu tür, detaylı, kapsamlı, biyografik ve genellikle eğitim ve iş deneyiminin kapsamlı karışımı ile “geleneksel” adaylar için oldukça uygundur. Ancak, daha tecrübeli adaylar, yaşlarına kariyerdeki durgunluklara ve çok ilgili olmayan iş tecrübesine vurgu yapacağından dolayı bu yöntemden çok faydalanamayabilirler. Kronolojik bir CV’nin örneğini buradan görebilirsiniz.

Yetenek Tabanlı: başarılarınızı ve yeteneklerinizi vurgulayarak onları spesifik bir işe yada kariyer alanıyla bağlantı kurma odaklı CV’lerdir. İşin aslı, eğitim ve iş deneyimlerinizin kronolojik sıralaması önemsizdir. Tecrübeli yeni mezunlar için ve lisans konusu ve iş deneyimi doğrudan bu işle ilgili olmayan kişiler için bu yöntem oldukça uygundur. Yetenek tabanlı CV belirli bir işe odaklı olmalıdır.
ABD’deki işverenler için yapılan bir ankette şunlar bulunmuştur:

  • %49’u geleneksel ters kronolojik CV (tüm görevler dahil olmak üzere ters kronolojik sırada listelenir) tercih ediyor.
  • %6’sı işle ilgili yeteneklerin vurgulandığı yetenek tabanlı CV’leri tercih ediyor.
  • %39’u yukarıdaki stillerin kombinasyonunu tercih ediyor
  • %2’si tamamlanan projeler örnekleri ile portföyü tercih ediyor
  • %4’ünün bir tercihi olmadı
Eğer Türkiye dışında bir yere iş başvurusunda bulunuyorsanız, farklı ülkelerdeki işverenlerin CV’nin neler içermesi gerektiği ve nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair farklı beklentileri olabileceğini unutmayın.

The Global Resume and CV Guide” kitabı ve Prospects web sitesi (www.prospects.ac.uk) size yurtdışında yapacağınız iş başvurularınız için CV hazırlama konusunda yardımcı olacaktır. Aynı zamanda İngilizce CV hazırlama ve yurtdışı iş başvurularınızda Speak English® uzmanlarından destek alabilirsiniz.

CV’nizde Hedef Belirleme

İngilizce CV’nizi, direkt olarak başvurunuzu bu formatta isteyen işverene gönderecekseniz, kuruluşu ve pozisyonun gereklerini iyice araştırmalısınız.

Mevcut rekabetçi iş piyasasında, hedefsiz özgeçmişler, kendi içinde belirli bir rol için yazılmış CV’ler karşısında yenik duruma düşmeye mahkumdurlar. Örneğin bir pazarlama CV’si öğretim CV’sinden çok farklı olacaktır. Pazarlama CV’si, ikna, pazarlık etme ve benzer beceriler üzerinde yoğunlaşırken öğretim CV’si daha çok sunum, dinleme ve bunların kanıtları üzerinde durmalıdır.

Eğer CV’niz kurgusal başvurular için kullanılacaksa, yine de hedef belirlemek önemlidir – en azından çalışmak istediğiniz genel kariyer alanını belirmeniz gerekmektedir.
CV’nizi birden fazla işveren için kullanıyor dahi olsanız, önyazıyı kuruma bağlı olarak özelleştirmelisiniz – Örneğin, niye orada çalışmak istediğinize dair bir paragraf yazın.
E-posta özgeçmişleri ve Web özgeçmişleri

Ön yazınızı e-postanızın ana metni olarak koyun. Her e-posta okuyucusu okuyabilsin diye yazıyı düz metin olarak formatlamak oldukça akıllıcadır.

E-postalar, mektuplar kadar okuması kolay değildir. Bir çok boşluk ve kısa paragraflarla basit metine bağlı kalın. İletiyi maddelere bölün ve her birini aralarında bir satır boşluk olacak şekilde paragraf haline getirin.

CV’nizi de dosya eki olarak gönderin. Gerekirse bir basılı CV göndereceğinizi söyleyin.

CV’nizi hangi formatta göndermeniz gerekir?

Amerikalı işverenler araşında yapılan bir araştırma sonucu aşağıdaki gibidir:

  • %63’ü MS Office Word formatında .doc tercih ediyor
  • %36’sı Adobe Acrobat formatında .pdf tercih ediyor
  • %1’i zengin metin formatında .rtf tercih ediyor
  • %0’ı text formatında .txt tercih ediyor
  • %0’ı web sayfası formatında .html tercih ediyor
PDF (Portable Document Format / Taşınabilir Belge Biçimi) artık en yaygın olarak kullanılan belge biçimi haline gelmiştir. Tüm platformlar için PDF okuyucu (Windows, MacOS, Linux) bulunmaktadır. Bu da CV’nin, hangi Pdf okuyucusundan açılırsa açılsın aynı görüneceğini garantiler. Microsoft Word’ün yeni versiyonları da PDF dışa aktarma işlevi içeriyor. Ayrıca MS Word (. Doc) formatını da kullanabilirsiniz, ancak .doc formatı Microsoft Word’ün farklı sürümlerinde uyumlu olacağına dair garanti vermez, bu yüzden Word’ün eski veya daha yeni bir sürümü ile açıldığında CV farklı / bozuk görünebilir. Bunun dışında .doc formatındaki CV’ler Linux ve Apple platformları kullanan bilgisayarlarda kolayca açılmayabilirler.

.doc dosyaları aynı zamanda belgenin bir önceki versiyonları gibi utanç verici hassas bilgiler içerebilir. MS Word belgeleri makro virüsler içerebilir, bu nedenle bazı işverenler bunları açmayabilir. CV’nizi .docx (Word 2010) biçimi yerine .doc (Word 2003) biçiminde gönderin, çünkü herkes Word 2010’a yükseltmiş veya ücretsiz dönüştürücü programı indirmiş olmayabilir.

Zengin Metin Biçimi (.rtf), veya html (web sayfası formatı) diğer alternatiflerdir fakat yukarıdaki ankette görebileceğiniz gibi genellikle tercih edilmezler. Eğer şüphe içindeyseniz, CV’nizi bir kaç formatta yollayın. Öncelikle kontrol etmek için kendinize geri e-postalayın, çünkü bazen satır uzunlukları e-posta okuyucunuza göre değişebilir.

Web özgeçmişleri ve elektronik olarak taranan özgeçmişler

Web özgeçmişleri HTML formatını kullanır. İşverene gönderdiğiniz bir e-posta veya mektuba web adresini ekleyebilirsiniz. Bunların kolayca grafik, renk, link ve hatta ses, animasyon ve video kullanabilmeniz gibi avantajları var. Temel kurallar hala ancak geçerli – profesyonel görünsün. Eğer portföyünüzle birlikte teknik becerilerinizi gösterebileceğiniz multimedya, web tasarımı veya bilgisayar oyunu işine başvuruyorsanız, bu format oldukça etkili olabilir.

Elektronik olarak taranan özgeçmişler Ford Motor ve diğerleri tarafından kullanılmıştır. Resumix, bunun için kullanılan bir pakettir: metni okuyup iş, eğitim ve yetenekler gibi önemli bilgileri ayıklayan bir yapay zeka.

LinkedIn (Sosyal Ağlar)

Profilinizi ve CV’nizi (adresiniz gibi kişisel detaylar dışında) LinkedIn’de tutmak iyi bir fikirdir.  2011’de işletmelerin %89’u işe alım için sosyal ağları kullandı.

Facebook sayfanızda işverenin görebileceği boşboğazlıklarınızın bir kanıtı olmadığından emin olun – sayfanızı gizli ve sadece arkadaşlar ile aile tarafından görülebilir yapmak akıllıca olur!

Bir iş ilanına cevap veriyor iseniz, verdiğiniz bilgilere çok dikkat edin.

Aşağıdakileri bilgilere işverenler gereksinim duymaz fakat bu bilgiler kimlik hırsızlığına yol açabilir. Şunları dahil etmeyin:

  • Doğum tarihi
  • Doğum yeri
  • Medeni durum
  • Kimlik / pasaport veya banka ayrıntıları kopyaları
  • Sadece ilk ad ve soyadınızı verin, göbek adınız gibi detayları paylaşmayın.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CALL US NOW

+44 7384 73 86 88

İngilizce Pratik Yap!