12 Jul

İngilizce Mülakat Hazırlığı Örnek Soru ve Cevaplar (Bölüm 5)

İŞ GÖRÜŞMESİ PART 5

İŞ GÖRÜŞMESI MÜLAKAT SORULARI – YENI İŞINIZ VE FIRMA HAKKINDA

Örnek Soru: Bu pozisyonda ilginizi çeken şey ne oldu?
Example Question: 
Pozisyonda ilginizi çeken şey sorulduğu zaman cevap vermenin en iyi yolu işin tanımında verilen özellikleri açıklayıp daha sonra bunları kendi yeteneklerinizi ilişkilendirmektir. Bu şekilde, işveren sizin iş hakkında detayları bildiğinizi (herkes bilmez) ve işe uygun özelliklere sahip olduğunuzu düşünür. Örneğin, eğer işe alım, oryantasyon ve staj işlerinden sorumlu İnsan Kaynakları Müdürlüğü için görüşme yapıyorsanız, geçmiş pozisyonlarınızda bunlardan nasıl sorumlu olduğunuzdan ve neden İnsan Kaynakları Yönetimi konusunda uzmanlığını geliştirmek istediğinizden bahsetmek istersiniz.
Örnek Soru: Bu işi neden istiyorsunuz?
Example Question: 

Örnek Cevap: Bu şirket sadece iyi bir fırsat değil, aynı zamanda yeteneklerimin farklılık yaratabileceği bir yer. Yeni hisse senedi opsiyonları kanunları konusunda deneyimli bir finans yöneticisi olarak, bu pozisyonun benim için biçilmiş kaftan olduğunu düşünüyorum. Bu iş beni ayakta tutacak zorluklara sahip. Yani her sabah heyecanla kalkmamı sağlayacak türden bir iş.
Example Answer: 
Örnek Cevap: Bu işi istiyorum çünkü bu iş pazarlama ve satış gibi uzmanlık alanlarım için çok uygun görünüyor.
Example Answer: 
Örnek Cevap: Daha önce de söylediğim gibi, bir önceki pozisyonumda durgun ekonomik dönemde yıllık yüzde 22 büyüme oranı sağladım. Ayrıca, işi alırsam çalışacağım ekip harika işler başarmış bir ekip.
Example Answer: 
Örnek Soru: Nitelikleriniz nelerdir? / Deneyiminiz var mı?
Example Question: 
İş için sizi öne çıkarak deneyimlerinizle ilgili sorular sorulduğunda yetenekleriniz ve deneyimleriniz konusunda spesifik konuşmanız önemlidir. Cevap vermenin en iyi yolu sorumluluklarınızı detaylarıyla anlatmak ve onları görüştüğünüz iş ile bağdaştırmaktır.
Sorumluluklarınızı yeni pozisyonunuz için verilen tanımla bağlayın. Bu şekilde, işveren bu iş için gerekli niteliklere sahip olduğunuzu görecektir. Doğrudan yeni pozisyon için aranan niteliklerle ilgili olan sorumluluklarınıza odaklanın. Dürüst ve açık konuşmanız da önemlidir.
Bu dürüst olmak da önemlidir. İşinizi abartmayın, çünkü referanslarınızı kontrol ederken işe alım müdürünün kimi kontrol edeceğini bilemezsiniz.
Örnek Soru: Bu iş için fazla nitelikli misiniz?
Example Question: 
Örnek Cevap: Fazla nitelikli? Bazıları için fazla nitelikli değil fakat tam nitelikliyim denilebilir. Saygısızlık etmek istemem fakat işini beklenenden daha iyi yapan birinin ne tür bir problem yarattığını açıklayabilir misiniz? Neyse ki, bana geleceğe odaklanmamı sağlayacak muhakeme gücünü geliştirebilecek kadar yaşadım. Geçmiş yıllardan, geçmiş pozisyonlarımdan ve geçmiş maaşlarımdan konuşmadan önce, güçlü yönlerim ve yeteneklerimi ve nasıl bunca zaman işimde (teknoloji konusunda dahil) kendimi geliştirebildim bunun üzerinde durabilir miyiz?
Example Answer: 
Örnek Soru: Bu şirket için ne yapabilirsiniz?
Example Question: 
“Bu şirket için ne yapabilirsiniz?” sorusu hangi amaçlarınız şirketin amaçlarıyla uyuştuğunu anlamak için sorulan tipik bir mülakat sorusudur. Her şeyden önce, görüşmeye gitmeden şirketi iyice araştırın, böylece şirketin misyonuna aşina olacaksınızdır. Eğitiminiz, yetenekleriniz, başarılarınız ve deneyimlerinizden örnekler vererek cevaplamanız işverenin sizi iyi bir kazanç olarak görmesini sağlar. Cevap vermeden önce biraz bekleyin ve önceki işlerinizde başardığınız işlerden de bahsederek kendi amaçlarınız ile şirketin hedeflerini karşılaştırın. Pozitif olun ve şirkete neden ilgi duyduğunuzu tekrar belirtin.
Örnek Soru: Neden sizi işe almalıyız?
Example Question: 
Cevap vermenin en iyi yolu, nasıl başarılarınızın ve niteliklerinizin sizin bu iş için biçilmiş kaftan olmanızı sağladığını keskin örnekler vererek açıklamaktır. Cevap vermeden önce biraz bekleyin ve önceki işlerinizde başardığınız işlerden bahsederek kendi amaçlarınız ile şirketin hedeflerini karşılaştırın. Pozitif olun ve şirkete neden ilgi duyduğunuzu tekrar belirtin.
Örnek Soru: Bu firma hakkında neler biliyorsunuz?
Example Question: 
“Bu firma hakkında neler biliyorsunuz?” sorusu, şirketi ne kadar araştırdığınızı öğrenmek için sorulan tipik bir iş görüşmesi sorusudur. Önceden hazırlanın, araştırma yapın, böylece müstakbel şirketiniz hakkında detaylı bilgi edinmiş olursunuz.
Örnek Soru: Neden burada çalışmak istiyorsunuz?
Example Question: 
Bu soruya en iyi şekilde yanıt vermek için her şeyden önce şirket hakkında yeterince bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Şirketi biraz araştırın (işveren sitesinde Hakkımızda bölümünü başlamak için iyi bir yerdir) böylece bu işveren ile çalışmanın ne gibi faydaları olduğundan kolaylıkla bahsedebilirsiniz. Şirketin LinkedIn sayfasına da bakınız. Eğer şirket içinden bir bağlantınız varsa, ona şirketin bir ideal elemandan beklentilerinin neler olduğunu sorabilirsiniz.
Örnek Soru: Bir pozisyonda ne tür zorluklar yaşayacağını düşünüyorsun?
Example Question: 
Beklediğiniz zorluklar hakkında soruları yanıtlamak için en iyi yol, eğer işe alınırsanız yeteneklerinizi ve deneyimlerinizi nasıl daha etkili kullanabileceğinizi konuşmaktır. Ayrıca, zorlukların sizi ne kadar motive ettiğinden, zorlukların nasıl kolayca üstesinden gelebildiğinizden ve zorlu bir görevin altından başarıyla kalkmanız için gerekli olan yeteneklerinizden ve esnekliğinizden bahsedebilirsiniz. Geçmişte yaşadığınız bir zorluktan ve elde ettiğiniz başarılardan spesifik örnekler vererek devam edebilirsiniz.
Örnek Soru: Bu şirkete nasıl katkıda bulunabilirsiniz?
Example Question: 
Şirkete olan katkınızı soran bu soruya en iyi cevabı geçmiş başarılarınızdan örnekler vererek ve bunları gelecekteki başarılarınıza bağlayarak verirsiniz. Diğer pozisyonlarınızda ne kadar etkili olduğunuza, yaptığınız değişimlere ve ulaştığınız hedeflere dair spesifik örnekler verin. Sahip olduğunuz ilgili deneyimin derinliği ve genişliğinden bahsedin.
Örnek Soru: Kendinizi işin ilk 30 gününde ne yapıyor olarak görüyorsunuz?
Example Question: 
Bir görüşme sırasında, işverenler genellikle yeni işe nasıl adapte olacağınızı görmek isterler. İşverenler, iş öğrenme konusunda girişken, ekiple hemen kaynaşabilen ve olabildiğince üretken olabilen adaylara en büyük değeri verirler.

Örnek Cevap: İlk ayımı işleri olabildiğince çabuk bir şekilde öğrenmeye ve iş arkadaşlarımı tanımaya çalışarak geçiririm.
Example Answer: 
Örnek Cevap: İş arkadaşlarımla iyi ilişkiler kurmaya çalışırım.
Example Answer: 
Örnek Cevap: Daha çok şey öğrenmek için sabah erken gelip akşam biraz daha geç çıkmayı planlıyorum
Example Answer: 
Örnek Cevap: Müdürüme çalışacağım kilit elemanları soracağım.
Example Answer: 
Örnek Soru: Eğer şirketin yasadışı bir iş yaptığını öğrenseniz, ne yaparsınız?
Example Question: 
İş görüşmesinde yanıtlamaya hazır olmanız gereken bir soru da “Eğer şirketin yasadışı bir iş yaptığını öğrenseniz, ne yaparsınız?” sorusudur. İş görüşmesini yapan kişiler sizin ahlaki değerleriniz ve şirkete olan bağlılığınızı öğrenmek için yasadışı veya ahlaki değerleri aşan bir şirket hakkında sorular sorarlar. En iyi yanıt, işvereninizin adını riske atabilecek aşırı hevesli cevaplar vermektense ahlaki değerlerinizden bahsetmektir. Eğer bunun şirketin gizli veya belirtilmeyen büyük bir hatasının varsayımı olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursa bu mülakatı yapılan kişinin yararınıza olur.
Örnek Soru: Seyahat etmeye gönüllü müsünüz?
Example Question: 
Mülakat sırasında seyahat engeliniz olup olmadığı sorulduğunda dürüst olun. Eğer haftanın beş günü evinizde olmayı tercih ediyorsanız bu soruya “evet” demenin bir yararı olmaz. Bu seyahatlerin ne kadar sürdüğünü ve ne sıklıkla olduğunu sormak oldukça kabul edilebilir bir davranıştır. Bu şekilde, ne kadar sık yolda olacağınızı kafanızda tartıp yaşam şeklinize uyup uymayacağı konusunda akıllıca bir karar verebilirsiniz. En önemli olan çoktan işe alındıktan sonra bu olayların size (fena bir) sürpriz olmasındansa iş teklifi almadan işinize nelerin dahil olduğunu öğrenmektir.
Örnek Soru: İyi bir müşteri hizmeti nasıldır?
Example Question: 
Müşteri hizmetleri veya ticaret sektöründe bir işe başvurduysanız, size sorulacak en temel soru “İyi bir müşteri hizmeti nasıldır?” sorusudur. Mülakatı yapan kişi müşteri hizmetleri kalitenizi ve müşterilere hizmet vermeye ne kadar istekli olduğunuzu öğrenmek için bu soruyu sorar. İyi bir müşteri hizmetleri hakkında sorulan sorulara cevap verirken kullanabileceğiniz bir kaç örnek
Örnek Cevap: İyi müşteri hizmetleri yenilikler hakkında detaylı bilgi sahibi olmayı, yeni ürünlerde deneyim sahibi olmayı ve müşteriye en uygun ürünü seçmesinde yardımcı olmayı gerektirir.
Example Answer: 
Örnek Cevap: İyi müşteri hizmeti müşteriye yardımcı olmak, güler yüzlü olmak demektir.
Example Answer: 
Örnek Cevap: İyi müşteri hizmeti samimi bir şekilde müşterilere yardımcı olmak anlamına gelir. Bu özellik bu işi diğer işlerden ayıran en belirgin özelliklerden biridir.
Example Answer:

Örnek Soru: Bu şirkette ne kadar süre çalışmayı planlıyorsunuz?
Example Question: 

Örnek Cevap: Bu şirketin bana oldukça tatmin edici ve zengin bir kariyer sunacak kapasitesi olduğunu düşünüyorum, ve bu işte olumlu sonuçlar aldığım sürece kalmayı planlıyorum.
Example Answer: 
Örnek Cevap: Fırsatım olduğu sürece kariyerimi burada devam ettirmek istiyorum.
Example Answer: 
Örnek Cevap: Bana ihtiyacınız olduğu sürece burada çalışmak istiyorum.
Example Answer: 
Örnek Soru: Lütfen beni bir görüşmeci olarak oylayın.
Example Question: 

Bazı görüşmeciler adaydan kendilerini görüşmenin kalitesi hakkında geri bildirim vermesini isterler. Kişi her ne kadar yararlı bir yorum beklese de, cevap verirken en güvenli yaklaşım eleştirel olup düşmanca yaklaşmaktan kaçınıp olumlu tarafların üzerinde durmaktır. Bu soru işveren açısından bazı etkili bir görüşmenin stratejilerini anlayıp anlamadığınızı ölçmeye yarar. Görüşmecinin görüşme sırasında gösterdiği pozitif davranışlar hakkında yorum yapabilirsiniz. Görüşmeciye yapacağınız geri bildirimi şekillendirirken seçip kullanabileceğiniz etkili görüşmecinin bazı spesifik özellikleri şöyledir:

  • Görüşmeci sizi kendinizi rahat hissettirdi mi ve samimi bir ortam yarattı mı?
  • Görüştüğünüz pozisyon için açık bir tanım yapıldı mı ve gerekli niteliklerden bahsedildi mi?
  • Görüşmeci iş için gerekli olan özelliklerini ortaya çıkartacak sorular sordu mu?
  • Görüşmeci geçmiş projelerinizde gerekli yetenekleri nasıl elde ettiğinize dair örnekler vermenizi istedi mi?
  • Mülakatta hiç bir soruda değinilmemiş bir niteliğiniz hakkında kritik bir bilgiyi paylaşmanız istendi mi?
  • Görüşmeci yanıtlarınızı iyice dinledi mi, cevaplarınızı açıklığa kavuşturmak için ek bir bilgi araştırması içine girdi mi?
  • Mülakat bu noktadan sonra işe alım sürecinin nasıl işleyeceğini sorusuna açıklık getirilerek mi bitirildi?

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 1

http://www.speakenglish.com.tr/blog/132-ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplar

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 2

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-2

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 3

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-3

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 4

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-4

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 5

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-5

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 6

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-6

One response to “İngilizce Mülakat Hazırlığı Örnek Soru ve Cevaplar (Bölüm 5)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CALL US NOW

+44 7384 73 86 88

İngilizce Pratik Yap!