17 Jul

İngilizce Mülakat Hazırlığı Örnek Soru ve Cevapları (Bölüm 1)

İNGİLİZCE MÜLAKAT HAZIRLIĞI – PART 1

İş görüşmeleri her zaman streslidir – hatta sayısız iş görüşmesinde bulunmuş iş arayanlar için bile. Stresi azaltmak için en iyi yol iş görüşmesine hazırlanmış olmaktır. Yaygın olarak sorulabilecek iş mülakatı sorularını gözden geçirmek için zaman ayırın. Bu tarz tipik mülakat sorularını cevaplamak için örnek cevapları ve tavsiyeleri de gözden geçirin. Daha sonra şirketi araştırmak ve iş görüşmesine hazırlanmak için kendinize zaman ayırın. Bu şekilde, iş görüşmesi yapacağınız şirketle ilgili sorulabilecek spesifik soruların cevapları için hazır ve bilgi sahibi olursunuz.

İŞ GÖRÜŞMESI MÜLAKAT SORULARI – KARIYER GEÇMIŞI

Şirket adı, pozisyon adı ve tanımı, çalıştığınız tarihler.
Mülakatı yapan kişiye çalıştığınız şirketleri, iş sıfatınızı , işe başlangıç ve işin bitiş tarihlerini, ne kadar kazandığınızı ve ünvanlarınızdan bahsetmeye hazır olun. Kaç adayın bir önceki işi hakkında sorular sorulduğunda bocaladığını bilseniz şaşırırdınız. Onlardan biri olmayın!
Mülakattan önce özgeçmişinizi gözden geçirerek hafızanızı tazeleyin, böylelikle önceki iş geçmişiniz hakkında daha ayrıntılı ve doğru şekilde konuşabilirsiniz. Eğer bir özgeçmişiniz yoksa, görüşmeciye vereceğiniz bilgilerin, iş görüşmesi için doldurduğunuz formla birbirini tuttuğundan emin olun.
Formu hazırlamak için en iyi yol daha önceden bir iş başvurusu formu örneği indirmektir.
Örnek başvuru formunu önceden doldurun ve iş görüşmesine giderken yanınızda götürün.
Bu yolla tarihler ve diğer çalışma hayatınıza ait bilgilerinizi hatırlamak zorunda kalmak yerine formdan bilgileri kopya çekebileceksiniz.
Özgeçmişiniz hakkında sorular.
İş görüşmesini yapan kişiler, iş görüşmesine sıklıkla tecrübeleriniz hakkında genel bilgi elde edebileceği sorular sorarak başlar.
Bu sıklıkla şu gibi bir istek olacaktır : “Lütfen bana özgeçmişinizden bahsedin.”
Tipik olarak, adaylar sırasıyla geçmişten günümüze olan deneyimlerini, işverenlerinin isimlerini ve ünvanlarını sayacaklardır. Ancak bu şekilde davranan adaylar işverenlerin halihazırda bilmedikleri bir şeyi söylemezler ve durumu kendi lehlerine çevirme fırsatını ellerinden kaçırırlar.
Örnek Soru: İş için beklentileriniz neydi ve ne kadarı karşılandı?
Example Question: What were your expectations for the job and to what extent were they met?
Bu soruya verilecek doğru veya yanlış cevap yoktur.
Buna en iyi cevap, işe başladığınızda neler beklediğinizi ve pozisyonun size neler getirdiğini örneklerle ele almak olur. Eğer iş beklentilerinizi karşılamadıysa, bunu belirtmekte sorun yoktur.
Ancak, bunu yaparken şirkete, patronunuza veya iş arkadaşlarınıza değil (problem onlarsa), işin kendisine odaklı olmalısınız. Nasıl cevap verdiğinize çok dikkat edin ve olumsuz şeylere çok odaklanmayın. Bunun yerine, işin kendisinin altını çizin. Cevap verirken, spesifik olun.
Önceden iş görüşmesini yapan kişi ile paylaşmak için bazı örnekler hazırlayın. Örneğin, web uygulamaları geliştiren bir işte çalıştıysanız, geliştirdiğiniz spesifik programlar ve sorumluluklarınız hakkında bilgi verin. Eğer mesleki gelişiminizde hedeflerinize ulaşmanız için eğitim ve fırsatlar sağlandıysa, bunlardan da bahsedin.
Örnek Soru: Başlangıç maaşınız ve son maaş seviyeleriniz nedir?
Example Question: What were your starting and final levels of compensation?
İş görüşmesini yapan kişi, adayın maaş geçmişini detaylı olarak kendisine bildirmesini bekler. Önceki her bir pozisyonunuzda ne kadar kazandığınızı iş görüşmesini yapan kişiye söylemeye hazır olun.
İş görüşmesini yapan kişiye verdiğiniz bilgilerin, iş başvuru formunda yazdıklarınızla uyguğundan olduğundan emin olun.
Mülakattan önce maaş geçmişinizi gözden geçirerek hafızanızı tazelemek faydalı olabilir. Böylece, detaylı ve doğru olarak bilgi verebilirsiniz.
Kazancınızı abartmayın veya şişirmeyin. Birçok işveren teklifini yapmadan önce referansları kontrol eder ve maaş geçmişinizi teyit eder. Söyledikleriniz ile eski işvereninizin söyledikleri arasındaki çelişki, iş için olan bu yarıştan elenmenize sebep olabilir.
Örnek Soru: Sorumluluklarınız nelerdi?

Example Question: What were your responsibilities?

Mevcut veya önceki pozisyonlarınız ile ilgili sorular sorulduğunda, açık ve kesin konuşmak ve eski pozisyonlarınızın olumlu yönleri üzerinde durmak önemlidir.

Bu soruya verilecek en güzel cevap, sorumluluklarınızı detaylarıyla anlatmak ve bu sorumlulukları görüştüğünüz iş ile ilişkilendirmektir. Eski pozisyonunuzdaki sorumluluklarınızı, yeni pozisyon için verilen iş tanımı içindeki sorumluluklarınız ile bağdaştırmaya çalışın. Bu şekilde, işveren bu iş için gerekli niteliklere sahip olduğunuzu görecektir.
Yeni işiniz ile doğrudan ilgili olan sorumluluklarınıza daha fazla yoğunlaşın. Dürüst olmak da önemlidir. İşinizi abartmayın, çünkü referanslarınızı kontrol ederken işe alım müdürünün kimi kontrol edeceğini bilemezsiniz.
Örnek Soru: Ne büyük zorluklar ve problemlerle karşılaştınız? Bunların üstesinden nasıl geldiniz?
Example Question: What major challenges and problems did you face? How did you handle them?
İş görüşmesinde “Sorunların nasıl üstesinden geldiniz?” diye soru sorulduğunda, belirli zor bir durumla nasıl baş ettiğinizi spesifik örnekler vererek açıklayın. Sorunu nasıl inceleyip, çözüme ulaşmakta ne şekilde katkıda bulunduğunuzu anlatın.
Örnek Cevap: Zor bir ekonomik dönem boyunca, ben pek çok tedarikçiden tatminkar bir şekilde geri ödeme planları ayarlamayı başardım.
Example Answer: During a difficult financial period, I was able to satisfactorily negotiate repayment schedules with multiple vendors.
Örnek Cevap: Yeni bir ürünümüzün yazılım geliştirmesi durduğunda, planların tekrar rayına oturmasını sağlayan bir ekibi koordine ettim. Çok kısa bir süre içinde, sorunları tespit ederek, hepsini başarıyla çözebildik.
Example Answer: When the software development of our new product stalled, I coordinated the team which managed to get the schedule back on track. We were able to successfully troubleshoot the issues and solve the problems, within a very short period of time.
Örnek Cevap: Uzun süreli bir müşteri işlerini az kalsın rakip firmaya verecekti. Müşteriyle buluştum ve işi firmamızda tutabilmek için onu günlük olarak hesabının işletim şeklini değiştirmeye ikna ettim.
Example Answer: A long-term client was about to take their business to a competitor. I met with the customer and was able to change how we handled the account on a day-to-day basis, in order to keep the business.
Örnek Soru: Hatalarından neler öğrendin?
Example Question: What have you learned from your mistakes?
İş mülakatında “Hatalarınızdan neler öğrendiniz” sorusu sorulurduğunda, cevap vermenin bir yolu olumsuz bir olayı (hatayı) nasıl olumluya çevirdiğinizi örnek vererek açıklamaktır.
Uygun yanıt örnekleri şöyledir :
Örnek Cevap : Öğrendiğim en önemli şeylerden birinin yılmamak olduğunu düşünüyorum.
Example Answer: I think one of the most important things I’ve learned is persistence.

Örnek Cevap: Hemen vazgeçmemek lazım çünkü çözüm neredeyse hemen önünüzdedir.
Example Answer: Not to give up too soon, because the solution is probably right in front of me.
Örnek Cevap: Her insana ikinci bir şans vermek gerektiğini öğrendim çünkü ilk izlenimler bazen yanıltıcı olabilir.
Example Answer: I have learned to give every person a second chance, because first impressions can often be misleading.
Örnek Cevap: Ben bir sorunun tek bir iyi çözümü olduğunu düşünürdüm, ama bu tarz bir düşüncenin sadece büyük başarıların olasılığını düşürdüğünü öğrendim.
Example Answer: I have learned to give every person a second chance, because first impressions can often be misleading.
Herkes hata yapar. Olur böyle şeyler. Eğer onlardan ders aldıysanız, iş görüşmesi sırasında bunlardan bahsetmekte bir sakınca yoktur. Ancak, yeni pozisyonun için kritik olabilecek bir hatadan bahsetmek çok da iyi bir fikir değildir. Eğer ders aldığınız bir hatadan örnek vermeniz istenilirse, özellikle yeni işinizle alakalı olmayacak şekilde, eski işinizde yaptığınız bir hatadan örnek verin. Hatta ufak tefek bir hatadan bahsetmek daha iyi olur. O hatadan neler öğrendiğinizi ve bir daha tekrarlamamak için neler yaptığınızı da açıklayın.
 
Örnek Soru: Önceki işinizde sevdiğiniz veya sevmediğiniz şeyler nelerdir?
Example Question: What did you like or dislike about your previous job?
Eğer bir önceki işinizde sevmediğiniz şeyler sorulursa, çok olumsuz olmayın. Bunun nedeni görüşmecinin, siz bu işi alır ve ilerde iş değiştirmeyi düşünmeye başlarsanız, bu şirket hakkında da olumsuz konuşacağınız fikrine kapılmasını engellemektir.
Bunun yerine, kendiniz ve yeni pozisyonda ne aradığınızı hakkında konuşmak daha mantıklıdır.
Örnek Soru: İşinizin en çok/az tatmin edici yönü ne idi?
Example Question: Which was most / least rewarding?
En çok tatmin edenle en az tatmin eden şeyleri soran mülakat soruları hileli olabilir. En az tatmin edici olarak söyleyeceğiniz şeyin, yeni işinizin başlıca sorumluluklarından biri olmadığından emin olun.
Örneğin, eğer eski işiniz nefret ettiğiniz geniş kapsamlı telefonda müşteri hizmetleri ile ilgiliyse ve yeni işinizde de telefonla o işi benzer bir şey yapacaksanız, bundan asla söz etmeyin. Bunun yerine, işinizin en tatmin edici ve çarpıcı yönleri üzerine yoğunlaşın.
Örnek Soru: Bu pozisyondaki en büyük başarınız / başarısızlığınız ne oldu?
Example Question: What was the biggest accomplishment / failure in this position?
Buna cevap vermenin en iyi yolu doğrudan görüştüğünüz iş ile ilgili olan bir başarınızı örnek vermektir. Özgeçmişinizi ve iş ilanı gözden geçirin. En iyi benzerliği bulun ve bunu, başarınızın şirket için ne kadar faydalı olduğunu göstermek için kullanın. Eğer başarılarınız sorulduysa, bir önceki işinizdeki başarınızdan spesifik bir örnek verin.

İngilizce mülakat hazırlığı özel ders programına katılın, hayalinizdeki işi kaçırmayın!

Speak English® İngilizce mülakatlarınızda ihtiyacınız olan İngilizce konuşma, İngilizce anlama, kendinizi rahat ve doğru ifade edebilme becerilerini kolayca kazanmanızı sağlayarak, hayalinizdeki işi elde etmenize yardımcı olur.

İngilizce mülakat özel ders programları 10 ve 16 saatlik esnek paketler halinde sunulmaktadır. İngilizce mülakat hazırlığı özel ders programlarımız dahilinde; İngilizce mülakatlar konusunda uzman çok sayıda yabancı öğretmen ile konuşma pratiği yapacak ve sık karşılaşılan İngilizce mülakat soru ve cevaplarını role-play yöntemiyle çok daha kolay öğreneceksiniz. İngilizce mülakat özel ders programı dahilinde karşılaştığınız her yeni eğitmen size farklı aksan ve soru şekillerini daha kolay anlayabilmeniz açısından büyük katkı sağlayacaktır.

Speak English® İngilizce mülakat programı, etkili İngilizce CV hazırlama teknikleri, sık karşılaşılan İngilizce mülakat soruları ve cevap örnekleri, role-play,  İngilizce mülakatlar için gerekli kelime bilgisi ve İngilizce kelimelerin doğru telaffuzları konularını kapsar.

İngilizce mülakat hazırlığı özel ders programlarımız hakkında daha detaylı bilgi almak için bizi hemen arayın

+90 212 909 12 04

Speak English® İngilizce mülakat programı katılımcılarımızın başarı gösterdiği bazı firmalar :

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 1

http://www.speakenglish.com.tr/blog/132-ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplar

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 2

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-2

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 3

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-3

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 4

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-4

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 5

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-5

İngilizce Mülakat Hazırlığı Bölüm 6

http://www.speakenglish.com.tr/blog/ingilizce-mulakat-hazirligi-ornek-soru-ve-cevaplari-bolum-6

3 responses to “İngilizce Mülakat Hazırlığı Örnek Soru ve Cevapları (Bölüm 1)”

  1. Fatih says:

    Genel bütün iş mülakatlarında bu sorular mı soruluyor ?

  2. Aliya says:

    Merhaba inglizcce bolum okuyacam ve mulakatta giricem ne sorabilirler

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CALL US NOW

+44 7384 73 86 88

İngilizce Pratik Yap!