12 Jul

Etkili İngilizce Cv Hazırlama Teknikleri 1

Başarılı bir İngilizce CV nasıl hazırlanır?

Muhtemelen ilk CV, 500 yıl önce Leonardo Da Vinci tarafından yazılmış, o zamandan beri bazı şeyler haliyle değişmiş ve artık özenli bir şekilde hazırlanmış profesyonel bir CV sahibi olmanız iş başvurularınızda başarı gösterebilmeniz açısından oldukça önemli bir hale gelmiştir.
Aşağıdaki etkileyici bir İngilizce CV hazırlamak için tüm genel bilgi ve ipuçlarını paylaşmaya çalışacağız.

CV nedir?

Curriculum Vitae: Genellikle iş başvurusu için hazırlanan, kişinin eğitim ve kariyer geçmişinin özetidir. CV’ye verilen bir diğer isim ise “résumé”dir.

Bir CV, iş başvurusunda bulunmak için en esnek ve en uygun yoldur. Sizi en iyi şekilde yansıtacak biçimde kişisel detaylarınızı işverene aktarır. CV’nizi, pazarlamaya çalıştığınız şeyin, yani kendinizin, el ilanı olarak düşünebilirsiniz. CV’nizi kullanarak işverenlere beceri, yetenek, nitelik ve deneyimlerinizi “satmanız” gerekir.

Bir CV, belirli bir meslek alanında bulunan işverenlere birden fazla iş başvurusunda bulunmak için kullanılabilinir. Bu nedenle, birçok büyük işveren CV/özgeçmiş kabul etmez, bunun yerine kendi başvuru formlarını kullanırlar. Bir başvuru formu, gerekli bilgileri ve işvereni ilgilendiren kişisel nitelikleri ortaya çıkarmak için tasarlanmıştır ve bir CV’deki gibi zayıf noktalarınızı geçiştirmenize izin vermez. Buna ek olarak, bu formları doldururken harcadığınız süre, yazım kurallarına dikkat etme oranınınız kariyerinize olan bağlılığınızın bir yansıması olarak görülür.

İngilizce CV hazırlamak için “bir tek en iyi yol” yoktur, bu belge sizindir ve bunu aşağıda bahsedilen basit yapılar çerçevesinde istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. İngilizce CV’nizi bir kağıt üzerine çıktı alarak veya online ya da bir T-shirt üzerinde işverene teslim edebilirsiniz. (“yaratıcılık gerektiren” bir işe başvuruyorsanız T-shirt dikkat çekici bir yöntem olabilir ama genel olarak pek tavsiye edilmez).

CV ne zaman kullanılır?

– İşveren, iş başvurunuzu bu formatta istediğinde.

– İşveren, hiç bir format belirtmeden “başvurun” dediğinde.

– Tahmini bir başvuru yaparken (iş ilanı vermemiş bir işverene belki eleman arıyorlardır diyerek başvurmak istediğinizde).

İşverenler CV’nizde hangi noktalara dikkat ediyor?

Bir CV yi incelerken aradığınız / dikkat ettiğiniz en önemli noktalar nelerdir? sorusuna işverenlerin verdiği cevapların yüzdeleri aşağıdaki gibidir.  (Eric Hilden tarafından yapılan 2010 Orange County Résumé Anketi’nden)
  • %45 Kariyerinizdeki ilgili iş deneyimleri
  • %35 Nitelikler ve beceriler
  • % 25 Kolay okunur olması
  • %16 Elde edilen başarılar
  • %14 Yazım ve dilbilgisi kurallarına dikkat edilmesi
  • %9 Eğitim (bu skor sadece mezunları işe alan işverenlere ait değil, yoksa bu oran daha yüksek olurdu)
  • %9 Soyut değerler: bireysellik / başarılı olmak için hırs
  • %3 Açık görüşlülük
  • %2 Anahtar kelimeler
  • %1 İletişim Bilgileri
  • %1 Kişisel deneyimler
  • %1 Bilgisayar becerileri
Kişisel bilgiler

Normalde bu bilgiler adınız, adresiniz, doğum tarihi (artık yurtdışında yürürlüğe giren yaş ayrımcılığıyla ilgili yasa nedeniyle bu o kadar önemli değil), telefon numarası ve e-posta adresinizdir.

Eğitim ve nitelikler

Üniversiteniz ve alanınız, A+ dereceniz ve sertifikalarınız, vb. Notlarınız ortalamanın üzerinde yüksekse onlardan da bahsedebilirsiniz.

İş deneyimi

Gelişmiş, planlı ve organize gibi etkili anahtar kelimeleri kullanın.

Herhangi bir dükkanda, barda veya restoranda çalışmak bile takım çalışmasını, müşterilere iyi hizmet sunmayı ve şikayetlerle başarılı bir şekilde başa çıkmayı gerektirir. Bir restoran ya da benzer bir yerde rahat bir yaz işi için başvurmadığınız sürece başvurduğunuz pozisyon ve işle ilgili olmayan görevlerden (masa temizleme gibi) bahsetmeyin.

Başvurduğunuz işi kendi yeteneklerinizle ilişkilendirmeye çalışın. Finans sektöründe başvurduğunuz bir pozisyon, matematiksel zeka, analitik düşünme ve problem çözme yeteneği gerektirirken, pazarlama sektöründe ise ikna kabiliyeti ve uzlaşma yeteneklerinize daha çok önem verilecektir.


İlgi alanları ve başarılar 
 
Bu bölümü kısa ve öz tutun. Yaşınız ilerledikçe, kariyer geçmişiniz ağır basacak ve ilgi alanlarınız boyut ve önem olarak azalacaktır.

Madde imlerini,  ilgi alanlarınızı değişik türlere ayırmak için kullanabilirsiniz: spor, yaratıcılık, vb.

Eski sıkıcı klişeleri kullanmayın: “arkadaşlarla sosyalleşme”.

Çok fazla pasif, tek başına yapılan hobilerden (kitap okumak, TV izlemek, pul koleksiyonu) bahsetmeyin, sosyal becerinizin eksik olduğunun düşünülmesine yol açabilirsiniz. Eğer bahsediyorsanız, neyi okuduğunuzu veya izlediğinizi belirtin: “Özellikle Victoria Dönemi hayata dair canlı gözlemleri nedeniyle Dickens okumaktan çok hoşlanırım.”

Alışılmışın biraz dışında hobiler kalabalıktan sivrilmenizi sağlayabilir: hava dalışı yada dağcılık, zorlu durumlarda kendinize güvenme ve kendinizi zorlamayı istediğiniz hissi verebilir.

İş ile ilgili herhangi bir ilgi alanı da bahsetmeye değerdir: Eğer gazeteci olmak istiyorsanız güncel haberler programları; finans sektöründe çalışmak istiyorsanız Bullbearings gibi fantezi ürünü portföyler sunabilirsiniz.

Liderliğin herhangi bir kanıtından da bahsetmeniz önemli: kaptan veya bir spor takımının antrenörü, okul temsilcisi, bir öğrenci topluluğu başkanı, izci lideri: “Okul basketbol takımının kaptanı olarak, oyunculara olumlu örnek olmam, onları motive etmem ve antreman yaptırmam ve sahada pozisyon değişikliği sırasında, gergin anlarda hızlı düşünüp hızlı karar vermem gerekiyordu.”

Takım çalışması, organize olmak, planlı olmak, ikna edici olmak, pazarlık edebilmek gibi işe alınmanızı sağlayacak yeteneklerinizden somut örneklerini verin.
Yetenekler

Genelde bahsedilen yetenekler: Yabancı diller (konuşma düzeyi İngilizce, başlangıç seviye İspanyolca), bilgisayar (örneğin, MS Access ve Excel’de yüksek çalışma yetkinliği) ve sürücülük (temiz/hiç ceza almamış ehliyet)

Eğer tecrübeli bir adaysanız yada sunabileceğiniz oldukça fazla ilgili yeteneğiniz varsa bunlara vurgu yapan İngilizce CV işinize yarayabilir.
Referanslar

Birçok işveren başvuru aşamasında referansları kontrol etmez, bu nedenle iş özellikle referans vermenizi istemiyorsa ve sayfada boşluk sıkıntısı çekiyorsanız bu bölümü atlamanızda yada “Referanslar istek üzerine belirtilecektir” / “References provided upon request” yazmanızda bir sakınca yoktur.

3 referans CV’niz için yeterli olacaktır. Referans verdiğiniz kişilerin aileniz veya akrabalarınızdan olmadığına dikkat edin.
İngilizce CV’yi iyi yapan nedir?

Eğer birden fazla iş türü için başvuruda bulunuyorsanız, beceri ve deneyimlerinizin farklı yönlerini vurgulayan, her kariyer alanına özel farklı bir İngilizce CV hazırlamanız gerekir.

Ayrıca İngilizce CV’ye eşlik edecek bir de İngilizce ön yazı gerekir.


Bir CV yazmak ve sunmak için tek bir “doğru” yol yoktur fakat genelde aşağıdaki kurallar geçerlidir:

– Başvurunuz özel bir iş yada kariyer alanına odaklı olmalı ve ilgili yeteneklerinizi ortaya çıkarmalı.

– Bilgiler, dikkatli ve net bir şekilde ortaya konulmalı: mantıksal sıra ve bilgilerin okunma kolaylığı önemli.

– Bilgilendirici, az ama öz olmalı

– İçerik, yazım ve dil bilgisi açısından doğru olmalı. Eğer bir yeteneğinizle ilgili detaylara dikkat çekmek istiyorsanız, yazım ve dil bilgisinin kusursuz olduğundan emin olun.
İngilizce CV’niz pembe puantiyeli kağıdın arkasına yazılmış da olsa ve size düzenli görüşmeler sağlıyorsa, o iyi bir CV’dir! Uzun lafın kısası, İngilizce CV’niz sonuç üretiyorsa çok sık değiştirmeyin ama üretmiyorsa üretene kadar değiştirmeye devam etmelisiniz.
Eğer kendi başınıza yaptığınız değişiklikler işe yaramıyorsa, tecrübeli insanlardan CV’nize bir göz atmalarını ve değişiklikler önermelerini isteyin.

İş başvuruları için gönderilen CV’lerde en çok hangi hatalar bulunuyor?

  • %56 Yazım ve dilbilgisi hataları
  • %21 Başvurulan iş için özel olarak düzenlenmiş olması
  • %16 Çok kısa/uzun CV ve zayıf iş geçmişi
  • %11 Kötü şekillendirme ve madde imlerinin hiç kullanılmaması
  • %9 Kariyer geçmişinde hiçbir başarı elde edilmemiş olması
  • %8 İletişim & e-posta sorunları
  • %5 Amaç / profil belirsizliği
  • %2 Yalan bilgi
  • %4 Diğer (örn. tüm üyeliklerini listelemek, yazımda kısaltmalar kullanmak)
Bir İngilizce CV ne kadar uzunlukta olmalıdır?

Bir CV’nin uzunluğu hakkında mutlak bir kural olmamasına rağmen genel olarak iki A4 kağıdından daha uzun olmaması görüşü hakimdir.

Amerika’da ki işverenler arasında yapılan bir araştırmada % 35’lik kesim 1 sayfalık CV ve % 19’luk kesim 2 sayfa CV tercih ederken kalanlar da bunun pozisyona bağlı olduğunu söylüyor. ABD’deki CV’ler, 2 sayfalık CV’lerin baskın olduğu İngiltere’dekilerden daha kısa olmaya yatkın fakat İngiltere ve Türkiye’de de bir sayfalık CV’lerin popüler olmaya başladığı görülüyor: işverenlerin ellerindeki CV’ler çoğaldıkça, uzun belgeleri okumaları da zorlaşıyor.

Yukarıdaki örneklerin dışında kalan akademik ve teknik özgeçmişler 4-5 sayfa uzunluğa ulaşabilmektedirler.

İngilizce CV’mi nasıl üç sayfadan ikiye düşürebilirim?

Öncelikle işe MS Word’de Sayfa Düzeni/Kenar Boşluğu/Genişlik kısmından marjlarınızı değiştirerek başlayabilirsiniz – bu marjlarınızı dar görünmeyecek kadar büyük olan 1.27cm’e ayarlayacak ve size fazladan boşluk kazandıracak.

İkinci olarak ana metnin yazı tipini Lucida Sans, 10 punto yapabilirsiniz. Lucida Sans bilgisayar ekranında netlik için tasarlanmış modern bir yazı tipidir. Dikkat etmeniz gereken bir kural da isminizi 18 punto, eğitim ve iş deneyimleri gibi alt başlıkları 14 punto ve ana metninizi 10 punto gibi önem sırasına göre büyüklükleri ayarlanmış yazı boyutları kullanmanızdır.

Akademik sonuçlar ve referanslar için iki ya da üç sütunlu tabloları kullanabilirsiniz. Uzun paragraflı yazılar yerine içerik için madde imlerini kullanın.

Son olarak satır aralığını tek satır olarak ayarlayın.

Eğer tüm bunları yapmanıza rağmen hala üç sayfanız varsa içeriğinize karşı biraz acımasız olmalısınız: her cümleyi ve kelimeyi tek tek kontrol edin CV’nize değer katmıyorlarsa çıkartın!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CALL US NOW

+44 7384 73 86 88

İngilizce Pratik Yap!